Viivi Bäck

torstai 30. huhtikuuta 2015

Myrkkyjen armoilla

Kaikki eivät edes tiedä niiden varjopuolista. Pikkuhiljaa oma persoona saattaa muuttua ja ihmetellään, mikä oikein vaivaa. Ellet itse ihmettele, joku muu voi ihmetellä. Se pistää elimistösi sekaisin ja pahimmassa tapauksessa alkaa viiraamaan päästä. Minulle tuo myrkky on pakollinen. Mietin, voinko ikinä elää ilman. Välillä kokeilen pitää taukoa tai vähentää, mutta en uskalla päästää irti - koska minun ei kannata.

Mietin asiaa jatkuvasti.
Paljon on ollut keskustelua, tutkimuksia ja artikkeleita e-pillereistä. Niiden uskotaan olevan tupakoitsijoille vaarallisia, kuten myös sydän- ja verisuonitaudeille alttiille naisille.
Luen ajoittain niiden haitoista ja haluaisin niistä eroon, mutten voi. Kaikista haittavaikutuksista huolimatta ne ovat minulle lääkettä. Kun elimistö on valmiiksi sekaisin, voi nuo pienet pahaset tasapainottaa tilannetta. 
Kuten aiemmassa tekstissäni kerroin, minulle ne mahdollistavat normaalin, naiselle ominaisen hormonitoiminnan. Ilman niitä musta tulis mies! Haha, ei nyt sentään...mutta melkein.
Ainut poikkeus on rinnat, jotka pienenivät puolella aloittaessani pillereiden syönnin.
 
Ollessani ammattikoulussa, lopetin pillerit niiden puhuttujen haittavaikutusten takia. ISO virhe! Testosteronit otti vallan.
--> PCOS.
 
Silti en pysty lopettamaan tutkimusten ja kokemuksien lukemista haittavaikutuksista. Eniten minua ottaa nuppiin turvotus ja alttius selluliitille.

Lisäksi minua huolettaa kokemukset siitä, että käy vähän "hitaammalla". Tämän kuultuani hieman järkytyin. Etenkin, kun olen itsekin huomannut välillä "änkyttäväni" tai unohtelevani sanoja ja asioita.
 
Tammikuussa, ollessani viimeisessä kontrollissa PCOS:n tiimoilta, kuulin, etten pysty saamaan lapsia ainakaan ilman ovulaatiolääkkeitä. Ajattelin, että nyt sekään ei olisi syy pillereille (vaikka tiesinhän minä sen jo muutenkin, että raskaaksi tuleminen olisi ihme!). Testosteroniarvoni oli viitearvoissa ja PCO näytti normaalilta. Näin tilanteen otollisena kokeilla pillerittömyyttä! Sen pilleriliuskan jälkeistä taukoa ei seurannutkaan uuden liuskan aloitus. Olin kuukauden ilman, ja siihenhän ne naisten toiminnot loppuivatkin. Lisäksi hiuspohjani alkoi rasvoittua ja iho kiiltää. Muutamia hormonipaiseita nousi leukaperiin. Jytkähdin takaisin maanpinnalle ja tyydyin palaamaan turvotuksiin ja jatkamaan armotonta kamppailua selluliittia vastaan. Monta tuhatta euroa olen laittanut arpihoitoihini, niin minulla ei todellakaan ole varaa ottaa acnea takaisin. Aloitin pillerit uudelleen, mutta leikkelin pillerit puoliksi! Siitä lähtien olen syönyt vain puolikkaita pillereitä (tyhmää, I know, mutta juuri sopiva kompromissi minulle juuri nyt).
Iho alkoi heti rauhoittumaan ja hiukset pysymään puhtaina. Myös ennalleen palannut viriiliys hieman laantui, mikä tosin on ihan hyvä juttu :D

Ikäväkseni joudun toteamaan, että myös te, joita olen PCOS-tekstilläni auttanut, joudutte syömään e-pillereitä tasapainottaaksenne hormonitoimintaanne. Pelkät Metformiinit eivät riitä hoitamaan PCO:ta. Diane Nova (tai rinnakkaislääke, Cypretyl) on hyvä valmiste tähän tarkoitukseen.

Mitä sitten tulee kohdallani lasten hankintaan? Ehkäisypillereitä on syötävä, jotta elimistö toimii. Kun syö pillereitä, ei voi tulla raskaaksi. Jos lopetan pillerit, naisellinen hormonitoimintani lakkaa. Summasummarum: Mission impossible.
Ovulaatiolääkkeillä oletan lääkärin tarkoittaneen Klomeja, eli tablettimuotoinen Clomifen.
Ko. lääkevalmisteen haittavaikutuksissa mainitaan mm.
kuumia aaltoja sekä vatsan tai lantion alueen vaivoja ja kipuja, joihin joskus liittyy pahoinvointia ja oksentelua. Valmisteen käytön yhteydessä on myös ilmennyt rintojen aristusta, epänormaaleja kohtuverenvuotoja, emättimen kuivuutta, painonnousua, päänsärkyä ja lisääntynyttä virtsaamistarvetta. Näön hämärtymistä, iho-oireita ja hiustenlähtöä. Huimausta, hermostuneisuutta, unettomuutta ja masentuneisuutta on myös havaittu. Verisuonitukoksia. Kouristuskohtauksia voi esiintyä, etenkin potilailla, joilla on esiintynyt aiemmin kouristuskohtauksia. Maksan toimintakoetuloksissa on joskus ilmennyt muutoksia.
Niin... Haluanko alkaa vetämään tällaista paskaa?
Jos (ja todennäköisesti KUN) nämä eivät auta, seuraava hoitomuoto on aivolisäkehormonit, eli
Gonadotropiinivalmisteet, joita annetaan ihonalaisina pistoksina. Tämä ei tule minulla kysymykseenkään, joten mitkä on zäänssit?

Naisena (kun viimeisistä pyöreistä alkaa olla aikaa) törmään välillä kysymykseen; MILLOIN aion tehdä lapsia? Noh.. Siinä sitten selittelemään, että ei ainakaan ihan vähään aikaan, mutta tuskin ikinä, koska PCOS. -Mikä se on?
Huoh...

Useimmat tuntuvat ajattevan, että päätetään vain tehdä lapsi ja sitten se tehdään (useilla se tietysti toimiikin juurikin näin helposti). Useilla se tulee myös yllättäen, vaikka kaikki on tehty sen estämiseksi. Ei mee nallekarkit tasan, voi joku kohtalotoverini ajatella. Itse en asiasta etukäteen ala stressaamaan. Stressi kun itsessään on niin iso paha, että tiedostaen yritän jatkuvasti olla stressaamatta, vaikka kuinka olisi kiire ja asioita hoidettavana, kalenteri täpötäynnä ja huono omatunto itsensä laiminlyönnistä sekä siitä, ettei ole ehtinyt treffailemaan kavereita. Stressin haittavaikutuksista voisin luennoida ties kuinka!

Noh, toistaiseksi vetelen puolikkaita Cypretylejä ja olen ihan onnellinen :)

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti