Viivi Bäck

lauantai 8. marraskuuta 2014

Laser

Kauan lupaamani laserteksti alkaa nyt! Huomautan, että ko. toimenpiteellä ei ole mitään tekemistä kosmetologin tekemien hoitojen kanssa. Niillä lasereilla/hionnoilla ei pahoja aknearpia paranneta. Laserit, joista kerron, menevät pintaa syvemmälle.
Tarinani siitä, kuinka sain arvet poskilleni, löytyy linkistä: http://viibac.blogspot.fi/2014/07/nainen-onko-sinulla-pcos.html .
Kerron nyt omasta kokemuksestani ja klinikoiden hinnat ovat minun hoidettujen alueiden (posket+ohimot) mukaiset. Koko kasvoille hoito olisi luonnollisesti vähän enemmän.
Jos tässä on jotakin hyvää, niin se, etten saanut otsaani yhtään arpea!

Kävin ensimmäisessä laserissani elokuussa, 2013. Olin erittäin toiveikas laserin suhteen ja olin saanut ihotautilääkäriltäni käsityksen, että yksi kerta riittää. Jännitin kovasti, mutta halu päästä laseriin oli käsin kosketeltavaa. Halu oli kasvanut koko kevään suuremmaksi ja suuremmaksi, arpien pahentuessa. Kesä hujahtaa yleensä nopeasti, mutta voin sanoa, että se oli pisin kesäni ikinä!
 Laseria ei suositella ottamaan valoisimpaan aikaan, koska roimenpiteen jälkeen riski maksaläiskiin on suuri. Siksi oli odotettava syksyyn. Myöskään ennen laseria ei tulisi saada aurinkoa, ainakaan kuukauteen.

Vihdoin koitti elokuu, ja pääsin toimenpiteeseen. Ensimmäiset kolme laseriani tehtiin Kuopiossa, jossa erikoistunut ihotautilääkäri (hoiti minua akneni kanssa KYS:llä) suoritti lasertoimenpiteet toisella klinikalla, Fraxel laserilla.
 Täällä hoidot maksoivat n. 500€ kerta.

Ensimmäinen laserini tehtiin tuntuvalla, mutta varauksellisella teholla, koska emme tienneet, kuinka ihoni reagoisi ja kuinka herkkä se olisi.
Paikalle mentiin puoltatoista tuntia aikaisemmin, jolloin kasvoille laitettiin puuduttavaa geeliä vaikuttamaan.
Minulle laitettiin umpinaiset silmäsuojukset, sellaiset joita käytetään myös solariumissa. 
"Minä laitan tähän sinun kasvojen viereen imurin, se imee palaneen ihon käryä."
Säpsähtelin ensimmäiset polttojäljet. Se tuntui siltä, kuin kasvoja ajeltaisiin ompelukoneella, paitsi, että neuloja oli kymmeniä! Laser polttaa n. 200 kartiomaista reikää 1cm2 alueelle, ja näitä neliöitä tehdään sitten koko hoidettavalle alueelle. Lääkäri sääteli lopuksi tehoa; voimakkaammalla pahempiin kraateriarpiin ja pienemmällä teholla rajoilta ja lähempänä silmää olevilta alueilta. Silmien ympäryksiä minulta ei tietenkään käsitelty (olivat ainoat alueet, joissa acne conglobataa ei ollut).
Antti oli pitämässä minua kädestä, hän kertoi, että laseroitu alue meni aluksi täysin valkoiseksi. Laserin polttamat reiät näkyy selkeästi iholla. 

Vasen poski muutaman päivän jälkeen laserista.
Heti toimenpiteen jälkeen iho on vain vähän punainen, mutta TULESSA!! Tekisi mieli työntää kasvot jääastiaan tai seistä kylmäilmapuhaltimen edessä. Kuitenkin, nopeasti posket alkaa turvota ja punoitus voimistuu. Iho näyttää mielestäni punotulta korilta, kun laserin polttamat kuviot alkavat näkyä paremmin. 
Seuraava yö oli pahin! Heräsin keskellä yötä poskieni jyskytykseen. Kasvoni olivat kuin jalkapallo. Tuntui kuin joku laava olisi vellonut ihossa. Kävin hakemassa pakastimesta kanapaketin ja painoin sen poskeani vasten. Ritinä vain kuului, kun kana alkoi sulaa :D Ei mennyt kuin muutama hetki ja paketin toinen puoli ei ollut enää jäässä. Käänsin paketin toisinpäin ja painoin sen toista poskeani vasten. Kas, kun kanat eivät kypsyneet!

Lasertoimenpiteen voi toistaa jo neljän viikon kuluttua.

Toisella kerralla nostimme hiukan tehoja, koska ihoni parani hyvin.

Oikea poski samana päivänä muutama tunti laserin jälkeen.
Menin uusimaan laserini syyskuussa. Toisella kerralla verta tihkui laser-rei'istä muutamia pisaroita enemmän kuin ensimmäisellä kerralla, jolloin niitä tihkui vain pari. Samana päivänä iho ei vielä näytä kovin pahalta. Seuraava päivä on yleensä karuin.

Lokakuun pidin taukoa, jotta iho ehtii hieman palautua. Laser käynnistää ihon uusiutumisen. Se pakottaa ihoa kuroutumaan yhteen, korjaten kartionmuotoisen reiän ihossa. 
Hintapolitiikkaa puntaroidessani harkitsin myös TCA-kuorintaa laserin sijaan, sen huokeamman hinnan takia. Voimakkaan hapon kanssa pelatessa on kuitenkin riski, että iho imee toisesta kohtaa enemmän happoa kuin toisesta, jolloin tulos voi olla epätasainen. Laser on hallitumpaa. Siinä asetetaan säteille haluttu syvyys, jota pidemmälle laser ei mene.

Kolmas laserini oli marraskuussa. Jälleen nostimme tehoja, mutta lääkärin mukaan alettiin olla jo raja-asteilla. Suomessa ei käytetä niin suuria tehoja kuin esimerkiksi Americassa, koska riski laserin aiheuttamista arvista kasvaa. Kartion mennessä syvemmälle, sen suuaukko luonnollisesti kasvaa, jolloin iholle saattaa jäädä jäljet laserin tekemistä rei'istä. Mutta hei, Americassa kaikki on suurempaa ;)
En tiedä, oliko se tehon nosto vai kuukauden pidempi väli lasereilla, mutta kyllä tuntui! Jumankekka, että sätkäytteli! Silmäsuojusten alta valahti lammikot kyyneliä, kun ne otettiin pois laseroinnin jälkeen. Joka kerralla silmät tosin ovat vuotaneet - but this time there was a deluge!

Verta tihkui huomattavasti enemmän kuin aikaisemmilla kerroilla, joten laser selkeästi meni syvemmälle kuin aikaisemmin.

Vasen poski seuraavana aamuna kolmannen laseroinnin jälkeen.
Ihoa ei saa kastella muutamaan päivään laserin jäljeen. Sitä täytyy vain rasvailla huolella. Hikoilu on luonnollisesti myös kielletty. Muutaman päivän jälkeen, kun ihoa saa kastella, liottelen yleensä varovasti ruvet pois suihkussa. Varovasti olen hieronut joistain kohtaa, joissa ihon riekaleet eivät tiedä irrotako vaiko ei. Väkisin ihoa ei saa kuitenkaan pakottaa kuoriutumaan kokonaan. Ne kyllä hilseilee siitä parin päivän kuluessa. Rasvailu auttaa irroittamaan rupea, pitäen sen pehmeänä. Suihkun jälkeen iho on todella sileä, ja viikko laserin jälkeen iho on yleensä parhaimmillaan! Pehmeä kuin vauvan pylly, ja pienehkö turvotus silottaa arpiakin niin, että äkkisiltään erehtyisi laserin olleen kertahoidolla tehokkaampikin.

Ihotautilääkäri sanoi, että tarvitsen ehkä kuusi toimenpidettä arpiini. Riippuen miten hyvään tulokseen haluaa päästä. 
 Hänen mukaan tulosten pitäisi antaa nyt vaikuttaa, etten maksa lasereista turhaan, jos otan niitä tiuhempaan kuin mitä laserit ehtivät vaikuttaa. Yksi toimenpide uudistaa ihoa puolisen vuotta, jonka jälkeen voi nähdä lopullisen tuloksen. Lääkäri ehdotti, että annan vaikutusaikojen kulua ja palataan laserin parissa ensi syksynä.

Tiesin, ettei kolmen laserin tulokset riittäisi. Keväällä ajattelin käydä pari laseria, ja välttelisin aurinkoa koko kesän, kuten edellisenkin kesän olin viettänyt sisällä. Olin aloittanut opiskelut tammikuun alussa, joten lasereiden hinta oli isompi ongelma. Päätin ottaa riskin ja lähteä Tallinnaan, vaikka läheiset yrittivät pelotella, jos jokin meneekin vikaan. Laseriin oli päästävä. Peittelin edelleen kasvojani kirkkaissa valoissa, jos ihmisiä oli lähellä.

Varasin ajan maaliskuulle, asiallisen oloiselle klinikalle Tallinnaan. Siellä samalle alueelle toteutettava (Dot Smart CO2 fraxel) laser oli hinnaltaan 180€ ! Siellä ei kuitenkaan puudutettu ihoa, kuten aikaisemmilla kerroilla Suomessa. Toimenpide tuntui samalta kuin aikaisemminkin. Verta ei kuitenkaan tihkunut, kuten viimekerroilla, joten luulen tehojen olleen hieman höllemmät kuin viimeisillä kerroilla Kuopiossa.

Kävin Tallinnan klinikalla toisen kerran huhtikuussa. Toisella kerralla toimenpiteestä sai -10% hinnasta, jolloin maksoin vain 162€! Olin laserissa ensimmäistä kertaa ilman Anttia, mutta onneksi minulla oli ystäväni Sini pitämässä minua kädestä :)

Koska meidän piti lähteä viime viikolla (29.10) Cyprokselle, en ole voinut mennä laseriin syksyllä. Harkitsin elokuussa käyväni, vaikka parin kuukauden kuluttua olikin määrä lähteä etelän aurinkoon, mutta ajattelin malttaa ja mennä laseriin vasta reissun jälkeen. Noh, reissuunhan emme sitten päässeet meistä johtumattomista syistä (lisää aiheesta täällä: http://viibac.blogspot.fi/2014/10/eipa-nuolaista-ennenkuin-tipahtaa.html ). Sylettää, kun olisin ehtinyt käydä jo kaksi laseria vaikuttamaan tälle syksylle, jos olisi arvannut. Kevään lasereista kun on jo tehot loppuneet.

Uusi aika oli jo varattu Tallinnaan, mutta I love me-messuilla kiertelin sitten klinikoiden pisteillä kyselemässä heidän tekemistään laseroinneista. Varasin ajan ilmaiseen konsultaatioon eräälle Helsinkiläiselle plastiikkaklinikalle, jossa lupailtiin yhden laserin riittävän. En tiedä, käyttävätkö sitten "American tehoja", mutta kokeilemisen arvoinen tarjous. Lääkäri keroi minulle SmartXide-2 Dot laserista ja sen käytöstä. Hänen mukaan laite on kuin jääkiekkomaila. Sitä pitää osata käyttää. Lisäksi hän sanoi aikovansa käyttää neulaa kraateriarpeeni, jolla hän irroittelisi arven sen kiinnityskohdasta. Varasin ajan hänelle, vaikka hinta olikin 650€ samalle alueelle, jolle saisin sen siihen hintaan neljä kertaa Tallinnassa, ja vielä jäisi euroja taskuun. Tämä hinta oli vain aknearpiin tehtävissä lasereissa, koska ne on sairauden hoitoa. IHANAA! Ensimmäinen, joka ymmärsi tilanteen vakavuuden. En tiedä, paljonko se maksaa, jos vain haluat mennä nuorentamaan ihoasi, eli ottamaan laseria ryppyihin. Enemmän joka tapauksessa.

Toivottavasti tehot riittää! Olen kyllästynyt näihin viikon mittaisiin monsterijaksoihin ja ennen kaikkea välttelemään hissivaloja ym arpieni kanssa. Toisaalta en pelkää edes niitä mahdollisia laserin aiheuttamia pikkureikiä, jos saisin arvet syvemmältä eliminoitua. Voisin ottaa sitten kevyemmän laserin Tallinnassa niihin. Ne olisi kuitenkin helpommin hoidettavissa, koska ne olisivat pinnalla.

En tiedä miten pitkään arpeni sitten oli pahenemisvaiheessa, kumosiko ne toisensa ensimmäisten toimenpiteiden kanssa? En edes halua tietää, kuinka pahaksi arvet olisivat sitten menneet, mutta toivon ja uskon olevani jo siinä vaiheessa, ettei arvet enää pahene. Acne conglobatasta on kuitenkin jo kohta kolme vuotta ja arpeni alkoivat ilmestymään kaksi vuotta sitten.



Toivottavasti tästä oli jollekin apua, jota laserit mietityttävät, tai jos toimenpidettä harkitsee.

Kohti parempaa ihoa :)

1 kommentti: